Biologische webwinkel met een eerlijke prijs
Online besteld en in heel Nederland bezorgd
Particulieren: gratis bezorging bij een bestelling boven €125

EKO-keurmerk

Wettelijke biologische voorschriften

Landbouwproducten en voedingsmiddelen met het EKO-keurmerk voldoen aan de wettelijke biologische voorschriften. De belangrijkste zijn dat geen genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s), kunstmest of chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt, vruchtwisseling plaatsvindt en bodemverbetering wordt toegepast met behulp van organische mest of plantenresten. Verder worden dieren op natuurlijke wijze gehouden, met uitloop, weidegang, voldoende ruwvoer, onder diervriendelijke omstandigheden en met voldoende ruime huisvesting. Preventief medicijngebruik en diverse ingrepen zijn niet toegestaan. Bij de bereiding van levensmiddelen moeten alle ingrediënten van biologische oorsprong zijn.

 

Het keurmerk wordt gevoerd door producenten. Op ieder product met een EKO-keurmerk staat naast of onder het merk een cijfer, dat aangeeft van welk bedrijf het product afkomstig is.

De regels voor het gebruik van het EKO-keurmerk zijn vastgelegd in het Skal-Reglement voor gebruik van het EKO-keurmerk.

 

Stichting EKO-keurmerk

Biologische bedrijven worden gecontroleerd door Stichting Skal. Deze onafhankelijke organisatie was tot 2012 wettelijk eigenaar van het EKO-keurmerk. Vanaf 2012 is Stichting EKO-keurmerk wettelijk eigenaar en merkhouder van het EKO-keurmerk, dat bestaat sinds 1985. 

 

Vanaf 1 juli 2012 is het officiële Europese bio-logo op voorverpakte biologische producten verplicht. Dit keurmerk geeft aan dat het product voldoet aan de wettelijke EU-regels voor bio-producten. Het EKO-keurmerk heeft een grote merkbekendheid en zal vanaf 1 juli 2012 niet verdwijnen, maar ingezet worden voor een verdere ontwikkeling van duurzaamheid en aanverwante thema’s. Omdat Skal van overheidswege uitsluitend producten mag certificeren die onder de EU-regels vallen, zijn de activiteiten rond het EKO-keurmerk voor de toekomst ondergebracht bij de Stichting EKO-keurmerk (www.ekokeurmerk.nl).

 

Landbouwproducten en voedingsmiddelen met het EKO-keurmerk voldoen aan de wettelijke biologische voorschriften.