Biologische webwinkel met een eerlijke prijs
Online besteld en in heel Nederland bezorgd
Particulieren: gratis bezorging bij een bestelling boven €125

EU-biologo voor biologische landbouw

Het EU-biologo kun je vinden op voorverpakte en onverpakte biologische producten.


Het logo garandeert dat:

  • ten minste 95% van de agrarische ingrediënten biologisch geproduceerd is
  • het product voldoet aan de regels van de officiële inspectie
  • het product in gesloten verpakking rechtstreeks van de producent of verwerker komt

Als het EU-biologo gebruikt wordt, is het verplicht om te vermelden waar de ingrediënten vandaan komen. Het product moet ook de naam van de producent, verwerker of verkoper bevatten en de naam of de code van de controle-instantie. Zo is achter te achterhalen waar de producten precies vandaan komen.

Naast het EU-biologo mogen andere particuliere, regionale of nationale logo’s worden gebruikt die garant staan voor een biologische herkomst.

Logo verplicht

Vanaf juli 2010 moeten alle voorverpakte biologische voedingsmiddelen in de Europese Unie voorzien zijn van het EU-biologo. Biologische producten die voor 1 juli 2010 zijn geproduceerd en verpakt mogen nog in de oude verpakking verkocht worden tot de voorraad op is.

Niet verpakte producten

Naast voorverpakte producten mag het logo vrijwillig worden gebruikt op niet-voorverpakte biologische producten uit de EU of uit andere landen. Als een product van buiten de EU komt, moet het land van herkomst vermeld staan.

Controle

Elk land heeft een of meer controle-instanties. Aan de code onder het EU-biologo is te zien welke organisatie de producten heeft gecontroleerd. In Nederland controleert Stichting Skal of producten daadwerkelijk biologisch zijn. Skal heeft de code NL-BIO-01.


Skal ziet erop toe dat een bedrijf zich aan de EU-biologische eisen houdt. Wie aan de voorschriften voldoet, mag het product 'biologisch' noemen en het EU-biologo gebruiken. Skal voert aangekondigd en onaangekondigd inspecties uit en ziet toe op de hele biologische keten, van boer tot aan detailhandel.

In andere landen zijn andere controle-instanties actief met hun eigen keurmerk of dat van de overheid.


 

Het EU-logo voor biologische landbouw op een product staat borg voor naleving van de EU-verordening inzake biologische landbouw.